top of page

ZINTUIGEN VAN WIJN

Conceptuele / Perceptuele Aspecten

Dit project is gebaseerd op het concept 'Onthullen en Verbergen'. Enerzijds een identiteit, monumentaal, een mijlpaal in het panorama van Podere Fedespina. Anderzijds een huiselijke en gezellige ruimte die lokale tradities en bouwmethoden behoudt.

Wijn heeft een diepgewortelde band met de aarde. Het heeft een intense relatie die verborgen blijft. Het doel is dan ook om het hele wijnproductieproces te onthullen via de vijf zintuigen van de mens (zien, horen, proeven, voelen en ruiken). We kennen allemaal verschillende wijnmerken of hebben een favoriete wijn, maar weten we ook hoe de hele reis begint? We kennen alleen het einde. Het wijnproductieproces, dat verborgen ligt in een besloten en monumentaal ontwerp, wordt onthuld door onze zintuigen zodra u het gebouw betreedt.

Functionele aspecten

Het ontwerp telt drie niveaus (begane grond, eerste verdieping en eerste verdieping). Je betreedt het gebouw via een binnenplaats, die tevens dienstdoet als flexibele, multifunctionele binnenruimte. In deze ruimte ruik en hoor je het fermentatieproces in de kelder, op de verdieping eronder.

De begane grond is 20 cm van de muren verwijderd, waardoor de zintuigen zien, horen en misschien ook ruiken worden geprikkeld. Bovendien zijn de meeste ingangen van de ruimtes weggewerkt met draaibare betonnen deuren. Zo vertelt elke ruimte zijn eigen verhaal en opent zich een nieuw hoofdstuk in de wijnbeleving.

De kelder is bereikbaar via de lift en trap op de begane grond of via de trap aan de achterzijde van het gebouw. De kelder toont het hele proces van wijnmaken, van fermentatie tot botteling. Hij fungeert ook als proeflokaal of werkplaats. Tijdens het proeven hoor, zie en voel je hoe de druiven worden geperst en ruik je de geur.

Terwijl de begane grond en de kelder vooral om beleving draaien, biedt de eerste verdieping privéruimtes zoals het kantoor, de receptie en de vergaderruimte.

Abstracte elementen

Wat betreft de geometrische vorm van het ontwerp is een dynamisch en krachtig gebaar bereikt, terwijl het traditionele/huiselijke boogtype behouden blijft. Aan de ene kant loopt het diagonale momentum van het dak door tot aan de grond en creëert zo een theater voor buitenactiviteiten met uitzicht op de wijngaarden.

Basisvolumes worden vervolgens verdeeld, uitgerekt en getransformeerd. De gebogen elementen in het interieur zijn niet zichtbaar; ze zijn deels verborgen, zoals de structuur en de ingangen. Tenzij de ingang aan de achterkant langs het restaurant naar de kelder. Deze lange, mysterieuze poort met trappen en gebogen betonnen muur leidt je naar de afgeschermde kelder onder de grond. Terwijl je langs het restaurant loopt, maakt de dubbele hoogte het mogelijk om de wijn te ruiken, mensen te zien genieten van hun maaltijd en flessen te horen openen. Wanneer je de kelder bereikt, is de reis voltooid of misschien net begonnen.

WAT

Wijnmakerij bij Podere Fedespina

WAAR

Podere Fedespina, Italië

WANNEER

Mei 2024

  • Instagram
  • Linkedin
  • Pinterest
bottom of page